Labnikker Kft. – Pipettaszerviz és kalibrálás  •  Labnikker Ltd. – Pipette repair and calibration

TÁNC - Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Friss hírek a hazai és nemzetközi tánc világából
   Címoldal
Táncfajták
Akrobatikus Rock & Roll
Balett tánc
Boogie-Woogie
Break tánc
Disco- és Show tánc
Flamenco
Hastánc
Hip-Hop
Ír tánc
Jégtánc
Kortárs tánc
Magyar néptánc
Moderntánc
Musical
Népek táncai
Salsa-Mambo
Step tánc
Swing
Tangó
Társastánc
Versenytánc
Összes

Tánc Versenynaptár
Versenynaptár
Elindult Versenynaptár oldalunk, ahol a magyarországi és külföldi táncversenyek programját, eseményeit és az ehhez kapcsolódó híreket találhatjátok meg.


Küldj Te is híreket!
Legyél Te is az Országos Tánchírek szerkesztője!
Tudsz valamit, amit másokkal is megosztanál a tánc világából? Versenyen voltál, vagy épp egy továbbképzésre készülsz? Tudsz egy jó táncos programot a hétvégére?

Itt elmesélheted mindenkinek!


Táncpartner kereső
Ha még nem volt párod, vagy útjaitok elváltak és párt keresel, esetleg szeretnél a versenytánccal komolyan foglalkozni, akkor a Te helyed az Országos Táncpartner Keresőben van! Itt mindenki megtalálja ideális táncpartnerét!  Címoldal » Egyéb Nyomtatóbarát verzió  
 
Egyéb
Skót Tánc típusok
2006-01-12 10:06
 

A Skóciában táncolt tradicionális táncok négy nagy kategóriába sorolhatók:

- a Highland táncok többségében szólótáncok, bonyolult lépésekkel;

- az úgynevezett Ceilidh táncok többségében igen egyszerű táncok, speciális lépés nem tartozik hozzájuk;

- a skót step táncok szintén szólótáncok, és mostanában kezdenek újra előtérbe kerülni;

- léteznek még az úgynevezett "Scottish Country Dances", melyekről most részletesebben lesz szó.

A skót táncok (Scottish Country Dance) többségében úgynevezett szet-táncok. Egy szet 4 (ritkábban 3, 5 vagy 6) párosból áll; a párok elhelyezkedhetnek egymás mellett két sorban, a fiúk az egyik, a lányok a másik sorban, mindenki a saját párjával szemben (úgynevezett "longwise set"); egy négyzet négy oldalán ("square set"); illetve egy egyenlő oldalú háromszög oldalain ("triangular set"). A leggyakrabban a "longwise set" formátumot használják, ekkor a zenekarhoz vagy annak képzeletbeli helyéhez (pl. Cd-lejátszóhoz) legközelebb álló pár az 1. páros.
A táncok általában 32 (esetleg 40, 48,vagy 64) ütemből állnak, ez alatt az 1. helyen álló páros eltáncolja a többiek közreműködésével az adott figurák sorozatát. A figurák 2, 4 vagy 8 ütem hosszúak. Minden páros egyszer vagy kétszer táncol első párosként, így egy teljes tánc 4x vagy 8x32 (stb.) ütemből fog állni. A kíséretül szolgáló dallamok szintén 32 ütemből állnak.

A legáltalánosabb felépítés szerint a reel és jig dallamoknak van egy A és egy B része, melyek egyenként 8 ütem hosszúságúak. Ezek mindegyike kétszer ismétlődik, így alakul ki az AABB vagy ritkábban az ABAB felépítés. A strathspey-k többnyire 16 ütemesek, így a 32 ütemes hosszúság a dallam kétszeri ismétlésével érhető el.

Egy tánc kíséretéül a zenekar vagy a zongorista általában nem ugyanazt a 32 ütemes dallamot játssza el négyszer vagy nyolcszor, hanem több, általában 4-5, hangzásban összeillő darabot kombinálnak egymással. Jellemző az, hogy az elsőként játszott zene, ami gyakran az adott tánc névadója is (ill. fordítva) visszatér a ciklus végén, mintegy keretet alkotva.

A zenék alapján három táncfajtát különböztethetünk meg, ezek közül a reel és a jig gyors táncok, míg a strathspey egy sokkal lassabb, ünnepélyesebb tánc. A két gyors táncnál ugyanazt a három lépést ("skip change of step", "slip step", "pas de basque") használják, különbséget az eltérő zenék adják meg.

A reelek az elképzelések szerint egy 16. századi ír tánc (The Hey) zenéjéből alakultak ki, de Írországon kívül máshol is népszerűvé váltak. Rendkívül kedveltek voltak Skóciában, Észak-nyugat Angliában, és a bevándorlók közvetítésével eljutottak Quebecbe is. Általában 4/4-es vagy 2/4-es üteműek, az ütemen belül általában az első és/vagy a harmadik negyed hangsúlyos.

A jig szintén nagyon népszerű mind Írország, mind Skócia népzenéjében, bár előbbi helyen a csak második a "rangsorban" a reelek után. Eredete azonban inkább a németajkú országok tánckultúrájához köthető. A skót táncok kíséretéül szinte mindig a 6/8-os (double) vagy 12/8-os (single) jigek szolgálnak, de léteznek ezeken kívül 9/8-os ütemű jigek is. Ez utóbbiakat slip jigeknek nevezik és viszonylag ritkák a skót népzenében, de egy-két ceilidh-tánc, például a közkedvelt "Strip the Willow" kísérő zenéi.

A strathspey egyedi skót tánc, illetve dallam, nevét Skócia egyik tájáról, a Spey folyó völgyéről kapta (strath=völgy), mivel a hagyományok szerint itt jött létre. Két lépést használnak általánosan, ezek a "strathspey travellig step" és a "common schottische" vagy "strathspey setting step". Maga a dallam lassú, 2/2-es vagy 4/4-es ütemű; egyedi jellegét a pontozott nyolcadok sokasága adja.

Ritkán, de előfordulnak hornpipe-ok, keringő- és menüet-dallmok is a skót táncok repertoárjában. A hornpipe-ok üteme 4/4-es vagy 2/4-es, és szintén jellemzőek rájuk a pontozott ritmusok a strathaspey-hez hasonlóan, de azzal ellentétben gyorsak. Ha azonban a skót táncok mellé játsszák őket, inkább a reelek stílusát követik, és a pontozott ritmusok elmaradnak.

Jellemző tánctípus még az úgynevezett "medley". Ez egy lassú (strathspey) és egy gyors (reel vagy jig) részből áll. A hosszabb táncoknál (pl. 64 ütem strathspey + 64 ütem reel/jig) a lassú és a gyors rész koreográfiája ugyanaz, a rövidebb egységekből állóknál (pl. 8x (16 ütem strathspey + 16 ütem jig/reel)) a koreográfia általában különbözik.

 
Forrás: Kerner Judit - Budapest Skot Tanc Klub

 
   
 

oldal tetejére

 
 
Nyomtatóbarát verzió


 
 


Keresés a hírek között
Keresés:
lap.hu partnereink©2005-2018 Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Impresszum - Főtámogatóink: pipettaszerviz.hu és calibration-pipette.com